Recent Topics of the MSP

○A Study Tour in Okinawa

The Maritime Safety and Security Program (MSP) students have acquired theoretical knowledge and unforgettable experiences while studying in Japan. After the tough academics experienced through the National Graduate Institute for Policy Studies (GRIPS) in Tokyo and the Japan Coast Guard Academy (JCGA) in Kure, from October 2016 to July 2017, the MSP students were given an opportunity to participate in a study tour in Okinawa, Japan (from August 7 to August 10, 2017).

The MSP students were able to meet with the head of the following coast guard offices: 11th Regional Coast Guard Headquarters, Naha Air Station, and Ishigaki Coast Guard Office on August 7, 8, and 9, respectively. The interactions allowed the students to board the JCG’s aircraft (MA721), watercraft (PL84), and light station (Oganzaki Lighthouse). MSP students were fortunate to be included in the flight of the MA721, in conducting its maritime patrol within the area of responsibility. Furthermore, the students were able to gain knowledge from ship’s visit to PL84. The students learned not only from the experiences onboard the flight of MA721 and the shipboard visit to PL84, but also from the site visit to Oganzaki lighthouse. The lighthouse is that provides significant for all of the ships transiting and visiting Ishigaki island, one of the most popular tourist destinations in Okinawa, Japan.

This study tour was a rare opportunity that allowed for remarkable experiences for MSP students. The tour became an instrument to strengthen the camaraderie of the students, from different countries in the Asian region. The experiences gained in the tour inspired each student to work hard in their respective organization in the future and maintain good working relationships, moving toward a common goal of providing safety and security in the maritime environment.
                           Mr. Jaybom CALICA